Diabeti i tipit 2 është një sëmundje që nuk kursen askënd.
Statistikat botërore tregojnë se një në dy vetë të grupmoshës nga 40 deri në 49 vjeç diagnostikohet me fazën e para-diabetit.
Në 70 përqind të rasteve, këta njerëz diagnostikohen më pas me diabet të tipit 2.
Shanset që një fëmijë që preket nga diabeti janë 1 në 7 nëse prindi diagnostikohet me këtë sëmundje përpara moshës 50 vjeçare.
90 përqind e njerëzve të diagnostikuar me diabet të tipit 2 janë mbipeshë ose obezë.
Niveli botëror i obezitetit është trefishuar që nga viti 1975.
Çelësi i parandalimit të diabetit dhe shëndetit të mirë
Ushqyerja e shëndetshme dhe aktiviteti fizik janë dy shtyllat kryesore të shëndetit të mirë dhe jetëgjatësisë.
Të dyja ndihmojnë jo vetëm në parandalimin e diabetit, por për shumë më tepër.
Heqja dorë nga një regjim ushqimor i keq është hapi më i rëndësishëm që një njeri mund të ndërmarrë.
Një regjim i tillë nënkupton heqjen e ushqimeve industriale të pasura me sheqer, miell dhe ushqime të tjera të dëmshme.
Regjimet e shëndetshme nuk janë të komplikuara dhe nuk kushtojnë shumë.
Hiqni dorë nga sheqeri
Ushqimet industriale të pasura me sheqer dhe karbohidrate të përpunuara rrisin nivelet e sheqerit në gjak dhe të insulinës.
Këtu përfshihen edhe lëngjet e frutave, patatet e skuqura, ushqimet e paketuara, salcat e gatshme, buka e bardhë, alkoli etj.
Fruta dhe Perime
Përveç heqjes dorë nga ushqimet e shpejta, njeriu duhet të hajë më shumë perime si barishte, lakër, lulelakër, brokoli, speca, kërpudha e të tjerë.
Për më tepër, nuk duhet të anashkaloni arrorët, avokadot dhe peshqit e freskët.
Aktiviteti fizik
Sipas të dhënave, një jetë pasive nxit rezistencën ndaj insulinës.
Ekspertët shpjegojnë se aktiviteti fizik luan një rol domethënës në parandalimin e diabetit ë tipit 2.
Aktiviteti fizik duhet të jetë i vazhdueshëm dhe pa ndërprerje që të ndihmojë për shëndetin.
Përshpejtimi i tretjes
Një nga mënyrat për të përshpejtuar metabolizmin është të konsumoni sasi jo të mëdha ushqimi në vakt.
Supat përshpejtojnë metabolizmin dhe djegin yndyrnat.
Konsumi i tyre pengon shfrenimin me ushqyerjen, thonë ekspertët./AgroWeb/