Në darkën e Vitit të Ri në tryezat shqiptare gjithmonë zë vend përsheshi me gjelin e detit.
Për këtë traditë të vjetër në familjet shqiptare, ju sugjerojmë dhe recetën tradicionale të gatuar nga amvisat shqiptare në mbrëmjen e ndërrimit të viteve.
Përgatitja e Përsheshit me Gjel Deti
Si fillim nisim përgatitjen e kulaçit, për të cilin do të duhet 1 kg miell, 1 lugë çaji sodë buke, dy vezë, kripë dhe ujë i vakët.
Kulaçi
Nisim përgatitjen e brumit duke hedhur miellin në një tepsi. Bëjmë një gropë në mes dhe hedhim, kripën, sodën dhe vezët.
Brumin e punojmë me dorë deri në momentin që masa do të bëhet kompakte por jo shumë e ngurtë.
Përmes furçës së gatimit lyejmë një tepsi me pak vaj dhe shtrojmë brumin.
E fusim në furrë dhe e pjekim derisa në sipërfaqe të marrë një ngjyrë të artë në të kuqërremtë.
Më pas e nxjerrim nga furra dhe e mbështellim me një pecetë kuzhinë, e vendosim mbi një pjatë dhe e lëmë që të kullojë.
Përsheshi
Për përgatitjen e përsheshit baza është kulaçi i thërrmuar dhe lëngu i gjelit të detit. Nëse preferoni mund të përdorni edhe të brendshmet e gjelit të detit. Gjithashtu do të duhen qepë të njoma, gjalpë ose vaj ulliri, kripë dhe nenexhik.
Në një tigan të thellë shtojmë vajin e ullirit dhe pak gjalpë, shtojmë qepët e njoma të grira hollë. I kavërdisim derisa volumi i tyre të bjerë.
Më pas shtojmë të brendshmet e gjelit të detit, të cilat më parë i kemi prerë në copa të vogla dhe vijojmë t’i kavërdisim.
Kulaçin të cilin e kemi thërrmuar më parë në copëza të vogla e shtojmë në tiganin ku kemi qepët dhe e kavërdisim pak.
Nga pak hedhim lëngun e gjelit të detit derisa sipërfaqja e kulaçit të jetë mbuluar. Shtojmë erëzat dhe kripë. Përsheshin e mbulojmë me kapak derisa lëngu të ketë avulluar dhe të jetë bashkuar me kulaçin.
Në përfundim, servireni përsheshin të nxehtë, të shoqëruar me një copë mishi nga gjeli i detit./Agroweb/