Sipas një raporti të Agjencisë Evropiane të Mjedisit, 85.4 për qind e të gjitha ujërave në BE janë të shkëlqyera. Qiproja, Bullgaria, Greqia dhe Austria kryesojnë.
Pushimet e verës po afrojnë dhe për t’u ofruar pushuesve informacione lidhur me pastërtinë e ujërave të deteve, të liqeneve apo të lumenjve Agjencia Evropiane e Mjedisit, EEA, kontrollon rregullisht cilësinë e ujit në vendet e Evropës.
Të dhënat e raportit të fundit të EEA-së të 20 Qershorit 2025 u referohen analizave të bëra në 22.000 ujëra natyrore, bregdetare, liqenore dhe lumore, në 27 vendet e Bashkimin Evropian si dhe në Shqipëri dhe Zvicër. Sipas Agjencisë Evropiane të Mjedisit ujërat bregdetare kanë përgjithësisht cilësi më të mirë se ato të lumenjve ose të liqeneve.
Cilësia më e mirë e ujërave u konstatua në Qipro, Bullgari, Greqi, Austri dhe Kroaci. Në këto pesë vende 95 për qind ose më shumë e ujërave natyrore kanë cilësi të shkëlqyer.
Në Qipro, e cila kryeson renditjen për cilësinë e ujërave, EEA-ja i vlerësoi 97.6 për qind të ujërave si të shkëlqyera. Kurse Austria ra këtë vit nga vendi i dytë në të katërtin me 95.8 për qind të ujërave të lumenjve dhe të liqeneve të vlerësuar me “cilësi uji të shkëlqyer”. Vitin e kaluar kjo shifër ishte 96.9 për qind.
Shumica e ujërave natyrorë në Evropë janë në një gjendje të shkëlqyer nga pikëpamja bakteriologjike. Megjithatë ndotja kimike e ujërave sipërfaqësore dhe nëntokësore mbetet e konsiderueshme dhe mund të përkeqësohet nga ndryshimet klimatike, vuri në dukje Agjencia e Mjedisit.
Shqipëria renditet e fundit
E dobët është cilësia e ujërave edhe në Hungari, Estoni dhe Poloni. Shqipëria është në fund të listës. Vetëm 41.2 për qind e 119 ujërave të analizuara të deteve, të liqeneve apo të lumenjve në Shqipëri morën “notë kaluese” nga EEA. 16 për qind e tyre morën vlerësimin “shkëlqyeshëm”.
“Është e domosdoshme të identifikohen burimet e ndotjes në zonat e pellgut të këtyre ujërave dhe të zbatohen masa të integruara për menaxhimin e ujit për të rikthyer cilësinë e ujit në nivelin minimal të nevojshëm për t’u larë,” kërkon EEA.
Raporti i Agjencisë Evropiane të Mjedisit kufizohet në matjen e dy parametrave që ndikojnë ndaj shëndetit të atyre që lahen. Agjencia mat përqindjen e baktereve intestinale coli, e njohur më mirë si E. coli, dhe të enterokokëve në ujë. Të dyja mund të shkaktojnë sëmundje infektive tek njerëzit dhe tek kafshët. Ndotësit kimikë nuk janë pjesë e monitorimit të ujërave të deteve, të liqeneve apo të lumenjve./DW/